BETON YÜZEY KÜRLERİ -
METOCURE ACR 150 Solventli akrilik kür
METOCURE SMR 110 Solventsiz akrilik kür
METOCURE SMR 441 Solventsiz dış mekan eprenye ve atmosferik şartlara dayanımlı özel kür ve koruma malzemesi ,
GENEL KÜR ve KÜRLEME BİLGİLERİ ,
Bilindiği üzere, yeni dökülen tüm beton yüzeylerde , bu dökümlerinin ardından , derhal kür uygulaması yapımaları şarttır .
Bu kürleme ise ,yüzey perdah işlemlerinin tamamlandığı andan ve bunu takip eden saatlerden başlayarak,sonraki ilk 48 saaatlik ve gelen 7 gün boyunca ,betonda olası hızlı ve ani su kaybını önleyerek , beton harçlarının gerekli iç mukavemetlerini doğru değerlerde alarak bunları koruyabilmesi adına uygulanan bir sistemdir.
Kürleme yapılmanın yegane amacı ise yeni dökülen beton harcının ,ilk 48 saatlik dönemde başlayarak ,bu aşamada alacağı ilk ani priz döneminde ,gerek dış atmosferik ortam şartları gerekse iç hidrotasyon ısıları nedeni ile yapıcağı ani ve hızlı su kaybının önlenmesi ve beklenen beton mukavemetlerinin de düşmeden kendi değerleri içinde kalmasını sağlamak amaçlıdır.
Beton yüzeylerin , ya hazır kürler kullanarak , yada konvansiyonel metodlardan biri ile kürleme yapılmaları şart ve mecburidir.
kürleme mecburiyeti ise , kesinlikle hazır üretilen kürleme malzemelerinden birinin kullanılması şartını getirmez..
Ancak , hızla ilerleyen beton kimyası, günümüzde klasik yada konvansiyonel olarak tanımlanan , betonun yüzeyini sürekli sulama ,üzerlerine naylon yada çuhalar yayma vs işlemler yerine daha az işcilik ve maaliyet getiren hızla uygulanarak yüzeylerde sürekli kontrol gerektirmeyen ve sürüldüklerinde ise beton yüzeylerde ince bir film tabakaları oluşturarak ,yüzeysel su kaybını önleyen bir takım sıvılar kullanılmalarını yaygın hale getirmiştir.
Hazır kürler hiçbir zaman ,yeni dökülmüş beton yüzeyler için, yüzeye cila amaçlı yada dekoratif amaçlı kullanılan birer ürün değillerdir ve bu amaçla da satılmazlar .
Yüzeylerde film yapan sürme esaslı kimyasallar uzun yıllardır beton yüzeylerin kür’lendirilmesinde kullanılmaktadır. Kolay ve pratik uygulamalar verir güvenilir kürleme yaparlar ,özellikle büyük alanlarda eski sistemlerin getiridiklleri işcilik ve sulama ihmallerinin ,yada tamamen unutulmalarının ortadan kaldırılmasını sağladıklarından bu tip kür malzemelerinin kullanılmalarını yaygın hale getirmiştir.
Kullanıma hazır kür malzemeleri ise, kalitelerine göre birkaç değişik sınıf ve türde üretilerek, tamamen beton yüzeylerde film yapması ve bu sayede ,yüzeyden oluşacak hızlı su kaybını önlemek amaçlı dizayn edilmişlerdir.
Cila olmadıklarından oluşturdukları ilk parlak görüntüleri yüzeyde kalmaz ve yüzeyi terk eder veya kullanımla beraber yüzeyden çıkarlar , Ancak ,çoğu beton yüzeylerin her ayrı m2 yüzeylerinde oluşan farklı mikro yapısı ve yüzeylerindeki su/çimento /agrega bağlanmalarındaki boşluklarından kaynaklı ,ve kesinlikle önceden kontrol edilemez bir yapı oluşturduklarından bu por açıklıklarına emprenye olarak , mikron yada mm bazında içlerine nüfuz ederek yüzeylerde oluşmuş leke yada ton farkı gibi bir doku meydana getirebilirler ve bu yüzeyden çok zor çıkma ihtimallerinide beraberinde getirirler .Göz ardı edilmelidirler , ürün yada işcilikten kaynaklı birer yapı yada hata değillerdir.
Bunun karşılığında , Şayet sürüldükleri gibi kaybolan ve hiç bir iz bırakmadan kaybolan kürler ile karşılaşılmış ise ,bunun kesinlikle betonda kürleme görevini yerine getirmemiş ucucu maddeleri fazla ve yüzeyde film oluşturmamış ve teknik hileye uğramış bir takım ürünler oldukları düşünülebilir.
Bu tip Kür lekeleri ise ,Endüstriyel zeminlerde dekoratiflik ön planda olmadığından kesinlikle sorun olarak görülmeyip ,yapısal ve kontrol edilemez oldukları bilinerek bu geçici görsellik göz ardı edilmelidirler .
Sürekli Kullanımla beraber ,yüzeyin belli bir tabakası ile birlikte ,belirsiz bir süre sonra yüzeyden ayrılır yada aşınma sureti ile kaybolurlar bazen bu süreç, beton tarafından daha derine emilmiş iseler çıkıp kaybolmaları daha da uzun sürebilmektedir ..
Hazır kullanılan kürlerde, kürleme amacına uyması nedeni ile sadece yüksek film yapma özelliği aranır, bu filmin görevi ise, yüzeye çıkıp hızla buharlaşarak kaybolmaya çalışacak olan, betonun kendisi için gerekli karma ,hidrotasyon suyuna , engel olmaktır.
Asli görev ,Özellikle ilk 48 saat süreyle beton yüzeyden hızlı buharlaşma eğiliminde olacak bu ani su kaybına engel olmak ve mümkün olduğu kadar onu içerde tutmaktır. Genellikle görevlerini de 7. Günden sonra tamamlarlar.
Bunun sonucunda ise arzu edilen beton mukavemet değerlerini, yine arzu edilen sınırlar içersin de tutulmasına ciddi boyutlarda katkıları olur .
Bu sınıf beton yüzey kürleri,işlemleri bitirilen beton yüzeyler için priz almayı takiben de görevlerini tamamladıkları bilinmelidir.